Zapominanie to nie wypadek przy pracy
19 lutego 2010, 12:43Świeże wspomnienia krótkotrwałe często zanikają. Nie jest to jednak mózgowy wypadek przy pracy, ale celowe i istotne dla uczenia działanie.
Szturchaniec Pawłowa - sposób na uzależnienie od Facebooka?
2 września 2013, 13:13Dwaj doktoranci z MIT-u, Robert R. Morris i Dan McDuff, opracowali porażające prądem urządzenie, które ma "wyleczyć" ludzi z uzależnienia od serwisów społecznościowych. Szturchaniec Pawłowa (Pavlov Poke), bo o nim mowa, wymierza karę za pośrednictwem umieszczonych na podkładce pod nadgarstki metalowych przewodzących pasków (elektrod).
Nokia wstrzymuje sprzedaż swojego tabletu
18 kwietnia 2014, 09:25Nokia wstrzymała w Europie sprzedaż tabletu Lumia 2520. Pojawił się bowiem problem z zasilaczem, który naraża użytkowników na porażenie prądem.
Wzrost inteligencji po wyłączeniu genu
28 maja 2007, 08:42Wyłączanie genu wiązanego z chorobą Alzheimera korzystnie wpływało na inteligencję laboratoryjnych myszy. Były one o wiele wrażliwsze na zmiany zachodzące w otoczeniu, wyczuwały je dużo szybciej, niż "zwykłe" gryzonie (Nature Neuroscience).
Zidentyfikowali składnik jadu osy, który zmienia karaczany w zombi
8 lutego 2018, 13:10Po użądleniu przez osę szmaragdową (Ampulex compressa) karaluchy amerykańskie tracą kontrolę nad swoim zachowaniem i stają się inkubatorami dla jaj owada oraz pokarmem dla wylęgających się z nich larw. Naukowcy odkryli w jadzie A. compressa nową rodzinę peptydów, która odpowiada za przejęcie kontroli. Wg nich, może ona pomóc w opracowaniu nowych leków na parkinsona.
Pamięć larwy
7 marca 2008, 09:25Żaden z ludzi nie pamięta chwil spędzonych w łonie matki. Okazuje się jednak, że ćmy są w stanie przechować przynajmniej część swoich wspomnień z okresu życia larwalnego aż do momentu, kiedy są dojrzałymi osobnikami. Dzieje się tak pomimo stosunkowo prymitywnej budowy larwy oraz ogromnej złożoności procesów, które zachodzą w czasie jej przeobrażenia w postać dorosłą owada (imago).
Solein – pożywienie z wody, elektryczności i powietrza uratuje Ziemię?
9 lipca 2019, 10:45Fiński startup Solar Foods produkuje żywność z wody, powietrza i elektryczności, wykorzystując przy tym proces podobny do warzenia piwa. Finowie twierdzą, że pozyskują najbardziej przyjazną środowisku proteinę.
Nos wyczuwa niebezpieczeństwo
28 marca 2008, 11:23Ludzki nos potrafi wykryć woń niebezpieczeństwa (Science). Do tej pory naukowcy myśleli, że sztuka ta udaje się wyłącznie zwierzętom, najwyraźniej to jednak nieprawda...
W pewnych okolicznościach wzrost żyraf może zwiększać ryzyko śmierci wskutek uderzenia pioruna
18 września 2020, 13:40Zważywszy, że pioruny uderzają w wysokie obiekty, zwłaszcza na obszarze otwartym, wzrost żyraf może sprawiać, że będą one szczególnie podatne na śmierć w wyniku porażenia prądem. Z drugiej strony, jak podkreślają biolodzy, natura mogła je wyposażyć w przystosowania behawioralne, które zmniejszą takie ryzyko (w grę wchodzi np. poszukiwanie schronienia w czasie burzy). Ciska Scheijen, która pracuje w rezerwacie Rockwood w RPA, jako pierwsza szczegółowo opisała okoliczności, w jakich doszło do śmiertelnego porażenia piorunem 2 żyraf.
Chemiczne tworzenie wspomnień
20 października 2009, 22:59Po serii eksperymentów, w których wykazano możliwość odczytania prostych myśli wprost z mózgu, przyszedł czas na działanie dokładnie odwrotne: zapisanie w pamięci muszki owocowej całkowicie fałszywych wspomnień. O przełomowym osiągnięciu donosi prestiżowe czasopismo Cell.